Racystar kennel Fodervärd Hundarna Om uppväxt Bokning Hundar till salu Valpar Duvor till salu Foto Nyheter Besöka oss?

Duvor Isländsk fårhund Grönlandshund Leonberger Schäfer Länkar

>>> sidan är under uppbyggnad

En del av mina viktigaste bilder och texter jag skrivit om valpars uppväxt och skelettskador är tyvärr förlorade. Jag har möjligvis något kvar på gamla skivor och så snart jag hittat detta skall det såklart komma ut här igen. Så om texten är lite osammanhängande här nedan så kommer det sig av att jag fått sättaihop fragment från den gamla hemsidan. Men det viktigaste är att informationen kommer ut så skador kan undvikas

Frambenen är viktiga...

Frambenen skall klara att bära större delen av hundens vikt genom hela dens liv varför vi alldrig kan ta oss friheten att avla på djur med sjunkna handleder eller sneda handleder, detta är såklart extra viktigt på arbetande hundar samt stora raser.

Det finns dock i dag väldigt många hundar som växer upp for fort eller under fel förhållanden och även detta kan ge handleder som ger sej båda framåt och i sidled samt andra skador.

Det samma gäller för frambenens skador som för bakbenens, de uppkommer ofta av hala golv, stretande i koppel,avsaknad av naturlig motion och foder med för mycket spannmål.

En undersökning har gjorts på alaskan husky där man obducerade avlidna hundar och det ende man intresserade sej för var handleden samt vad hunden ätit. Jag har sökt efter detta men inte hittat det igen, jag kommer fortsätta söka och skulle bli jätteglad om någon sett detta och skickar en länk om det för jag antar att det finns mycket matnyttigt efter denna undersökning, det pågick i USA.

De flesta hundar jag sett som fått en sned vinkel i handleden som valp har alldrig rättat till sej helt. Bättre har de såklart blivit, framför allt sådana som självsvält sej ett tag men jag har fått rapporter från uppfödare om hundar som sett hemska ut och rätat sej helt så det förekommer möjligen också.

07-05-16 0032

En hund som bor ute (och såklart får komma in och umgås som normalt ändå), får riktig mat (färskfoder, et BRA torrfoder eller barf) samt inte får streta i koppel och inte får leka på hala golv blir frisk i sina ben!

Släpp hunden lös, lek ute och ge den riktig mat så blir det bra!!!

En handled är en komplicerad led, rörben och vridben från armbågen möts i handleden och går sedan ut i ett knippe små ben, ett för varje tå. Får man en sned vinkel framifrån sett med utåtvriden mellanhand så innebär det att alla de små benen är sneda i sitt fäste i handleden. Jämför med din egen hand.

Fundera sedan på hur sunt det är för en stor hund som vill röra på sej...

Minsta vinkel, alltså en för ögat knappt synlig gör att belastningen blir fel, varje stag resten av hundens liv. Alltså bör vi vara rädda om dem och låta dem växa så sakta vi kan, utan hets om att de skall vara "välutvecklade" och snygga för utställningar och ha fått cert si och så tidigt.

Jag misstänker att många stora hundar som blir osmidiga blir det just för att de känner begränsningar i sin kropp som att fram och bakben har fått fel ställning under uppväxten. Här är det lätt att man tror hunden har bättre kondis än den har, jag har hört ett par schäferägare vara helt på det klara med att nu hadde deras hundar VERKLIGEN fått motion för i dag för att de lekte med en pinne tillsammans i knappt två minuter på ett gärde.

Vi upplever att hundar som har problem med sina framben i yngre ålder får en underställd benställning i alla fyra benen oftare än de som är friska i frambenen under uppväxten. De står liksom under sej med benen och tassarna utåt medan en helt frisk hund har sina fyra ben i sina fyra "hörn".

Våra moderna hundar rör för lite på sej så är det bara och vi har egentligen inte något att jämföra med längre eftersom vi så sällan använder våra djur till arbete nu för tiden. De som pysslar med bruks och drag samt andra aktivitteter har oftast sundare hundar än de som inte gör det, fast inte alltid såklart för det finns gott om folk som har sina hundar i god kondis men tyvärr blir "välfärdssjukdomar" allt vanligare på våra hundar.

Det är dit jag vill komma och verka för en liten uppsving där vi som trots allt pysslar även med avel försökar hålla kvar någon form av sundhet, inte bara i aveln men även i form av var vi placerar våra valpar och vad vi uppmuntrar våra valpköpare till.

081221 035

Hund med förstörda framben...(Rocky)

081221 075

Samma hund igen, lägg märke till hans systers (Grace) ben som syns i bakgrunden...

hon har växt upp på riktig mat och alldrig lekt på hala golv!

081221 121

Samma syskon igen, behöver jag säga vem som är vem?

071115171171

TÄNK på att en stor hund belastar sina ben ganska mycket och tänk på att den gärna vill leka och vara rörlig och frisk. Ge den inte ett handikapp som gör att den mister sin rörlighet, då tar du livet från den en smula....

Det är inte svårt att få det att bli bra! Vi finns här dygnet runt och hjälper till med tips och råd samt även praktisk hjälp i mån av möjlighet. Vi hjälper dej skaffa bra mat också! Så var inte rädd att höra av er, börjar ni se symptom så hjälps vi åt att stoppa dem!! Oavsett hund, oavsett ras, oavsett uppfödare...

chaplin1

Bakben med tass som som vrider sej utåt, från sidan är detta bakställ helt ovinklat. Lägg särskilt märke till vridningen som skett i benet från hasen ner till tassen, från mitten är skelettet vdridet utåt på stället där det skulle gå rakt ned mot tassen.

chaplin2

En sån här hund skall inte användas till hårt arbete. Det påverkar inte hunden nämnvärt som sällskapshund men vilka hämningar hunden själv upplever vet vi inget om.

Att avla på eller tävla i fysiskt krävande grenar med en hund med liknande fel borde räknas som djurskyddsbrott.

Nedan bilder på två olika bakställ där hunden sträcker sej efter godis och vrider bakbenens tassar utåt i samma ögonblick som den blir fotograferad, lägg märke till att knäna inte följer med i utåtvridingen på den övre hunden medan den undre hundens knän ligger i linje med resten av benet. Båda är unghundar på bilderna.

Den övre hunden har alltså ådragit sej ett sk "inomhusbakställ" som kommer sej av att eftersom tassarna strävar utåt när hunden reser sej upp från liggande, leker eller skyndar sej på hala golv tills lut blir den så trött i den övre muskulaturen så den börjar frida ut bara nedre delen av benet, musklerna drar benet i fel läge medan det är mjuk och sker detta under hela hundens uppväxt så stannar benet i det läget.

bak3bak0

Bilden till vänster har förenklats för att identifiering inte skall vara möjlig. Några säger sej kunna se vem hunden är men det är inte meningen, bilden skall illustrera inte peka ut. Tanken är att publicera en hel del bilder och vi kommer att vara noga med att de inte kan identifieras. Skulle du av någon anledning inte vilja ha med en bild på en hund som du känner igen så tar vi bort den men vi vädjar om att låta syftet komma före.

Som sagt, mycket bilder skall det bli här och hela tiden utgår vi ifrån arbetande hundar. Det är genom drag och brukshundar vi lärt oss hur det skall se ut och hur det inte skall se ut om hundens styrka, snabbhet och hållbarhet skall vara optimal. Det här kanske inte gäller sällskaphundar så mycket på samma sätt men på stora raser är det vår starka övertygelse att man även försämrar en sällskapshunds hållbarhet om den får tillväxtrelaterade snedställningar i benen. Det har också nyligen kommit till vår kännedom om att det finns en eller flera kände genetiska belastningar (info kommer..) som kan ge samma snedställningar varför man då kanske bör vara extra uppmärksam på att hunden får växa upp på ett bra sätt.

Bilden nedan är av dårlig kvalitet, tagen med en mobilkamera. Men den visar en sak ganska tydligt, nämligen ett rörelseschema som var början till att vi började lägga märke till bra och dårliga ben.

Grönlandshunden till vänster längst bak "slänger" ut sina bakben i en cirkel för varje steg, schäfern som går på höger sida rör sina ben helt paralellt med varandra och hennes haser pekar rakt bak, i linje med knä och tass.

Båda dessa hundar är lite kohasiga bakifrån sett i stående men schäferns ben har en rak linje genom has, tass och knä. Grönlandshundens linje är "bruten". Grönlandshunden vet vi har utsatts för tidig träning och fått det vi kallar ett inomhusbakställ (utan att hon bott inne) men det ger samma effekt. I rörelse och då särskilt i drag framkommer vilka som är paralella och oförstörda i sina ben. Det går inte att jämföra dessa hundar i effektivitet, uthållighet, styrka och spänst. Och hållbarheten skiljer sej markant på dessa två typer av bakställ. Något man verkligen bör ta hänsyn till i bruks och dragsammanhang samt med stora tunga raser som skall få vara friska hela sitt liv.

Spannet består här av flera importer som körts tidigare än normalt i vårt land, slädhundar i skandinavien är oftare paralella och sunda i sina ben eftersom de körs in relativt sent. Tidig belasning med körning kan alltså ge samma problem som uppväxt på hala golv ofta kan ge.

20050911008

©Racystar AB | Marum Laxdiket, Skara mail@racystar.com